Lifestyle

Když kávu, tak z českých pražíren

Už sedm let jezdím a létám po světě a ráda navštěvuji nové kavárny a pražírny. Jsou to první místa, která hledám, když přijedu do města, ve kterém jsem ještě nikdy nebyla. Ale o těch vám dnes vyprávět nebudu. Dnes vám představím pražírny, které máme tady doma.

Je jich spousty. Když si zadáte do vyhledávače heslo české pražírny, můžete si mezi nimi vybírat celý den. Není v mých silách představit vám všechny, ale s pár vybranými, od nichž jsem měla možnost kávu ochutnat, vás seznámím moc ráda. Protože není káva jako káva.

Kavárna a pražírna Lázeňská káva

Lázeňská káva

Tu jsem dokonce před pár týdny navštívila osobně. Vede ji Jakub Gerža a jejím smyslem je dostat výběrovou kávu i tam, kde ještě donedávna upřednostňovali tu z velkovýroby. Lázeňskou kávu najdete v Luhačovicích i v jejím širokém okolí, v hotelích, kancelářích i kavárnách. Jaké to je vést pražírnu a jak poznáte skutečně kvalitní kávu, na to jsem se zeptala samotného zakladatele Jakuba. Z káv, které pražírna nabízí, určitě doporučuji ochutnat Brazílii – Ponto Alegre, s chutí, která v sobě mísí karamel, lískový oříšek a čokoládu. Vhodná je zejména na přípravu espressa. Dáváte-li přednost alternativním přípravám kávy, jako je french press, V60 nebo chemex, vyzkoušejte Peru – Patricio Rubio s chuťovým profilem, který tvoří limetka, karamel a pekanový ořech. Kromě kávy ovšem pražírna nabízí také prohlídky pražírny pro veřejnost i akreditované kurzy na baristu či baristku.


The Miners

Pražírna má v Praze hned dvě pobočky, jednu ve Slavíkově ulici, druhou v ulici Italská naproti VŠE. V budoucnu se ale chystá rozrůstat, těšit se můžeme na pobočku na Palmovce, ale i za našimi hranicemi, například v Barceloně. A pokud The Miners neznáte, nechte si doporučit kávu od samotného pražiče Jima Hůzy. „Ze současné nabídky bych jistě vyzvedl naši spolupráci s Luisem Ernestem z Kolumbie, z mé oblíbené oblasti Tolima. Tuto kávu mám rád pro její sladkost a vyváženou aciditu připomínající růžový grep, papáju a růžovou vodu. Mezi další bych jistě zařadil naturální Rwandu, kterou budeme teprve přidávat, a která nás nejvíce zaujala svými florálními tóny eukalyptu a vysokou sladkostí.“

Kavárna a pražírna Lázeňská káva

MamaCoffee

Svou první pražskou kavárnu MamaCoffee otevřela už v roce 2008 v Londýnské ulici na Vinohradech. Její zakladatelé Daniel a Marta Kolští se rozhodli první férovou pražírnu výběrové kávy v Evropě založit poté, co podnikli svatební cestu do Etiopie, kde se seznámili s tamními kávovými farmáři a také s procesem, který celý obchod s kávou provází. A za svými dodavateli kávy také pravidelně létají. „Aktuálně máme kávový projekt v Brazílii a Nikaragui, v Kolumbii a Ugandě. Dlouhodobě spolupracujeme s farmáři na jihu Etiopie, vypočítává marketingový ředitel pražírny a kaváren Lukáš Čašek. Koronavirová pandemie však způsobila, že aktuálně není možné na plantáže cestovat. S místními plantážníky proto komunikují prostřednictvím svých spolupracovníků, kteří v zemích dlouhodobě žijí. A kterou kávu z pražírny MamaCoffee byste měli ochutnat? „Milovníkům filtrované kávy doporučujeme naši Etiopii. Kávy z Afriky bývají svěží, s vyšší aciditou a mívají ovocnější chuť. Velmi oblíbené jsou i kávy z Nikaragui z našeho ženského projektu Aranjuez Women’s.“


Doubleshot

Pražírna, pekařství a tři kavárny k tomu. To je pražírna Doubleshot, která rovněž nabízí výběrovou kávu už od roku 2009. Zároveň dodává svou kávu i do mnoha pražíren nejen v Praze. Kromě klasických kávových zrn určených k přípravě filtrované kávy či espressa pražírna nově nabízí také kapsle, které jsou kompatibilní s kávovary Nespresso.


Dos Mundos

Nejblíže od svého bydliště mám pražírnu a kavárnu Dos Mundos. Znám její příběh téměř od samého počátku. A samozřejmě i její kávu. Manželé Zugarovi ji založili v roce 2014 poté, co se jim doma v obývacím pokoji nahromadilo přes půl tuny kávy. Místo malé pražičky si pořídili velkou a rozhodli se kávu pražit na profesionální úrovni. V roce 2016 přibyla ještě kavárna na Letné. Aktuálně má pražírna v nabídce osm káv, další dvě už jsou na cestě. „Kávu u nás střídáme poměrně často, vysvětluje spolumajitelka Adéla. A kterou kávu byste v pražírně mohli v těchto dnech ochutnat? „Vypíchla bych naši letošní vánoční limitovanou edici kávy odrůdy geisha, je to Salvador z farmy El Durazno. Nabízí krásnou, komplexní naturálně zpracovanou kávu s chuťovým profilem mandarinky, kandovaného ovoce, citronové trávy – něco, co na Vánoce opravdu chcete. Výborně se hodí na filtry. Máme jí pouze dva pytle, takže není na co čekat. Pokud člověk ale hledá něco plnějšího na espresso, pak můžu doporučit Peru od farmáře Yonera Celise – oříškově čokoládové pohlazení.“

Kavárna a pražírna Lázeňská káva

Kafe Francin

Původem z pražských Malešic je pražírna Kafe Francin. Drží se už od roku 2016 a základna jejích příznivců se neustále rozrůstá. Kafe Francin dbá hlavně na osobní přístup. Když do pražírny či kavárny přijdete, můžete se klidně dočkat i soukromé ochutnávky s bohatým doprovodným popisem každé kávy. Kluci z Kafe Francin totiž chtějí, aby každý zákazník dostal to, co mu nejvíc chutná.


Beansmith’s

Příběh pražírny Beansmith’s se začal psát v roce 2013 v Úhonicích. „Tehdy jsme již nějakou dobu vylepšovali domácí přípravu kávy a poprvé ochutnali tu výběrovou. Byl to neskutečný pocit,“ vypráví manažerka pražírny Elizabeth Shatunová. O rok později pak do pražičky nasypali první dávku kávy. Pokud Beansmith’s neznáte, ochutnejte ji skrze nejnovější chutě, které nabízí. „Doporučuji náš vánoční speciál Cordillera Del Fuego Costa Rica. Pro její skořicovou chuť jsme ji vybrali jako ideální vánoční edici. Milovníkům aromatických či ovocných káv doporučuji Nicaraguu Finca Koa, jejíž chuťový profil připomíná černý čaj s broskví a také makadamový ořech s tóny karamelu.“


The naughty dog

Pražírna The naughty dog se zaměřuje hlavně na kávu z Etiopie a ze střední a jižní Ameriky. Kdo ji zná, ví, že má v logu jezevčíky. Proč? Protože majitele všichni poznají právě podle čtyřnohých mazlíčků. Petra Davies Veselá je především baristkou, která vyhrála titul Mistr kávy v letech 2005 a 2007. Nyní vlastní se svým manželem pražírnu, která má ve svém portfoliu jak kávu vhodnou na přípravu espressa, tak filtru a určitě si vyberou i ti, kdo jsou na kofein alergičtí.

Jaké další pražírny stojí za to poznat? To se možná dozvíte v druhém dílu. Bude-li nějaký…


Foto: Petr Kučera, Orio s. r. o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

FOLLOW @ INSTAGRAM