Lifestyle

Voní to jako káva, vypadá to jako káva, ale káva to není. Co je to?

Cascara. Možná jste tento název ještě nikdy neslyšeli. Já ho poprvé slyšela zhruba před měsícem a hned jsem začala pátrat na internetu. A dozvěděla se, že ještě před nedávnem byla v Evropské unii zakázaná. Dnes je z ní kavárenský hit.


Rok 2022 se stal pro cascaru zlomovým

Poptávka po cascaře začala růst zhruba před čtyřmi lety. Jenže to se tu ještě jen tak volně prodávat nemohla, ačkoliv řada kaváren a pražíren po celé Evropě tento zákaz porušovala. Když se o ni Evropská unie začala zajímat hlouběji, zjistilo se, že cascara přidaná do krmiva může u některých zvířat způsobit onemocnění.

Proč by ale někdo cascaru dával zvířatům, když je určena především ke konzumaci dospělými lidmi, že? Cascara je v první řadě surovinou vhodnou pro přípravu teplého a ledového čaje, sirupu či například limonád.

V lednu 2022 nakonec Evropská unie povolila prodej cascary na svém území a pražírny kávy po ní okamžitě začaly bažit. Proč? Co je na ní tak zvláštního a proč to není káva, ač si to spousta z nás myslí?


Co je cascara?

Cascara jsou sušené slupky bobulí kávovníku. Pod slupkou se skrývá malé zrnko, které se dále zpracovává. Ale co se slupkou? Proč ji nezpracovat také? A tak se usuší a vznikne cascara.

Káva to ale není, ve skutečnosti je to čaj, který kávu barvou i vůní evokuje. Ale už po prvním doušku zjistíte, že cascara svou chutí nepřipomíná nic, co jste doposud poznali. Alespoň tedy pro mě šlo o chuť zcela novou. Okamžitě se mi na jazyku rozprostřela chuť černého čaje s kapkou espressa. Po vychladnutí zase připomíná cold brew smíchaný s exotickým čajem. Nejde o vyloženě sladkou či omamnou chuť. Musíte si na ni zvykat po doušcích. Ochutnávat a vychutnávat. A hlavně se nebát. Cascara rozhodně nemá chuť, kterou si zamiluje každý. Ostatně to nemá ani espresso s tonikem, které jedni zbožňují a druzí zatracují. (Já se přidávám k té první skupině).

V poslední době se jemně rozemletá cascara používá také v pekařině. Takzvaná coffee flour neboli mouka z kávy se hodí na pečení chleba, při přípravě granoly nebo zákusků.


A jak je to s její přípravou?

Můžete použít klasickou konvičku na čaj se sítkem, případně french press nebo aeropress. A máte-li doma filtrační konvici, bohatě vám postačí i ta. Na malé (baristické) váze určené pro odměřování kávy či čaje si odvažte 6 g cascary na 100 ml vody. Cascaru spařte horkou vodou, louhujte deset minut a pak sceďte.

Už jste cascaru ochutnali? Nebo se na ni teprve chystáte? Pak vybírejte třeba z nabídky pražírny Lázeňská káva.


Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

FOLLOW @ INSTAGRAM